Lakóépületek és ipari épületek tervezése

Épülettervezés

A legfőbb célunk, hogy a megbízóink elképzeléseire alapozva, korunk követelményeinek megfelelő, költséghatékony és fenntartható épületeket tervezzünk.

Az épületek megtervezése vagy áttervezése a legelső lépése egy építési beruházásnak. Egy új épületnél nagyon fontos már az építési telek megválasztása, hiszen az épületnek együtt kell majd élnie a telek adottságaival. Érdemes már a telek kiválasztása előtt felkeresni bennünket, hogy segíthessünk megtalálni az ideális ingatlant.

Irodánk a családi házak és lakóépületek tervezése mellett , középületek, ipari épületek és mezőgazdasági épületek tervezésével is foglalkozik.

 1. Tervezési program összeállítása

  Egy nagyon hosszú folyamat első és legfontosabb lépése, hogy megfogalmazzuk mangunkban pontosan mire is van szükségünk. Egy megfelelő program tartalmazza az épület elsődleges funkcióját, a fontosabb helyiségek listáját és kapcsolatát a becsült alapterületekkel, az épülethasználó emberek tervezett létszámát. Fontos megemlíteni, hogy ezeket nem kell kőbe vésni, legyünk nyitottak hogy valóban a számunkra megfelelő megoldás szülessen.

 2. Inspirációk gyűjtése

  Ma már mindenkinek könnyen elérhető források állnak rendelkezésére ahhoz, hogy kellő inspirációt gyüjtsön a számára tetsző épületekről és belső terekről. Ne hagyjuk ki ezt a lépést mivel tudnunk kell hogy milyen jellegű épületet akarunk építeni ahhoz hogy a számunkra megfelelő építészt válasszuk.

 3. Építész kiválasztása

  Ha sikerült a tervezési programot építtető részéről összeállítani, akkor az alapján lehet az építészektől tervezési ajánlatot kérni. Ajánlattétel esetén nekünk a tervezési feladat bonyolultsága meghatározóbb információ mint a tervezett épület alapterülete.

  Javasolt áttanulmányozni az építészek referenciáit és hasznos lehet egy személyes találkozó is, hiszen az építtetővel történő együttműködéshez elengedhetetlen, hogy egy jó partneri viszony tudjon kialakulni a két fél között.

 4. Telek kiválasztása 

  Ha ismert a tervezési programból az épület léptéke és találtunk 2-3 olyan szóba jöhető telket, ami megfelel az elvárásainknak, akkor elérkezett az idő arra, hogy az építész segítségét kérjük.

 5. A telek adottságainak felmérése

  Amennyiben szükséges, elképzelhető hogy talajmechanikai vizsgálatokat is kell végezni. A talajmechanikai vizsgálat az talaj rétegeinek vizsgálatát jelenti. Megállapítják a tehethordó altalaj helyzetét , ezáltal fontos információkat tudunk meg az épület alapozását illetően. Amennyiben a telken építmény áll, úgy azt fel kell mérni legyen szó akár bővítésről, átalakításról vagy bontásról. Minden esetben a közműveket is érdemes alaposan megvizsgálni, mivel sok költség merülhet fel ha esetlegesen félretájékoztatnak minket.

 6. Vázlatterv készítése

  A megbízó és az építész közösen továbbgondolják a tervezési programot. Ez akár több egyeztetést is magába foglaló folyamat, aminek vége egy olyan terv, ami bemutatja az épület jelentősebb térkapcsolatait, tömegformálását és környezethez való viszonyát. Megbízóként ha tehetjük ne sürgessük ezt a folyamatot. A vázlatterveken módosítani közel nem akkora költség mint az építés során szembesülni a problémákkal. A vázlatterv már alkalmas lehet hatósággal történő egyeztetésre is.

 7. Építési engedélyezési terv készítése

  Az engedélyezési terv bemutatja a tervezett épület végső megjelenését.
  Az engedélyezési terv az illetékes építési hatóságnak készül azzal a céllal, hogy az alapján a hatóság eldöntse, hogy a tervezett épület megfelel az építési szabályoknak, vagy sem.

 8. Engedélyezési eljárás

  A beadott engedélyezési tervdokumentációt az építési hatóság, esetenként a főépítész és az illetékes szakhatóságok megvizsgálják, és amennyiben megfelel a terv, úgy az ügyintézési határidő lejártát követően megadják az építési engedélyt.
  A jogerős építési engedély alapján építtető megszerezte az építés jogát az adott telekre.

 9. Kiviteli terv 

  Az építési engedéllyel rendelkező tervek alapján készülő tervfajta. Mivel ez engedélyezési terv nem tartalmaz kellőképpen részletes műszaki információt, így a kivitelezés jellemzően csak engedélyezési terv alapján nem lehetséges. A kiviteli terv pontosítja a műszaki megoldásokat és azt, hogy mit miből, hogyan és milyen sorrendben kell megcsinálni.

 10. Kivitelezés

  A jogerős építési engedély és a kiviteli terv alapján lehet a kivitelezést megkezdeni és felépíteni az épületet. A beruházó, a műszaki ellenőr a felelős műszaki vezető mellett egyes műszaki kérdések eldöntésében a tervező is rész szokott venni tervezői művezetés címén.

 11. Megvalósulási terv

  Az esetleges építés közbeni eltéréseket a kiviteli tervekre fel kell vezetni, és a használatbavételi engedélykérelemhez mellékelni kell. A megvalósulási terv készítését az is indokolja, hogy ezen a terven a ténylegesen kivitelezett megoldások és állapotok láthatóak, így a későbbiekben bárminemű bontás és feltárás nélkül minden információ az építtető birtokában van.

 12. Használatbavételi engedély megszerzése

  A megvalósulási terv mellett a használatbavételi engedélyhez a felelős műszaki vezetői nyilatkozat mellett az épület energetikai tanúsítványát is el kell készíteni és mellékelni kell. Az épület energetikai tanúsítványa „C” vagy annál jobb minősítést kell, hogy elérjen.

Referenciák

A legfőbb célunk, hogy a megbízóink elképzeléseire alapozva, korunk követelményeinek megfelelő, költséghatékony és fenntartható épületeket tervezzünk.

Közösségi oldalaink

Tervezőink jelen vannak a legnagyobb közösségi oldalakon is. Szánjon rá időt, tekintse meg portfóliójukat.

Referenciáink listája

Lenyűgöző képek és pontos leírás főbb referenciáinkról. Böngésszen kedvére, reméljük Önnek is elnyeri tetszését.

Referenciák

Ügyfeleink véleménye